_______________________________________________________________________
NPK-info 23-10-2001 - Nederlands Palestina Komitee / www.palestina-komitee.nl
_______________________________________________________________________

Olmert sluipt woensdag Nederland binnen

De papieren versie van het Leidsch Dagblad meldt vandaag dat woensdagmiddag Jeruzalems burgemeester Olmert, als gast van Christenen voor IsraŽl, de Leidse universiteit bezoekt.Hij zal daar een lezing geven in het Gorleus Laboratorium aan de Einsteinweg [om 15 uur]; het is georganiseert door de Studievereniging voor Politicologen in Leiden (SPIL) in samenwerking met Christenen voor Israel. Olmert wordt ontvangen door rector magnificus Breimer en voorafgaand aan zijn bezoek aan Leiden wordt hij nog ontvangen door de burgemeester van Den Haag Deetman.

Na afloop reist hij af naar Putten voor een receptie met enkele tientallen (oud)-burgemeesters en zakenlieden. 's Avonds woont hij in Kampen een concert bij ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de actie "breng de joden thuis". Donderdag gaat hij naar het IsraŽl-centrum in Nijkerk en bezoekt hij onder meer een synagoge in Leeuwarden.

Het stuk vertelt voorts (oh ironie), dat hij een jaar geleden dit bezoek afgezegd heeft "i.v.m. de toenemende onrust in zijn [???] stad en de rest van het land. Kennelijk is dat nu geen beletsel meer."  Van een aktie "breng de Palestijnen thuis" wil Olmert niets weten, zoals ons zeer bekend.
 
Wat gedachten bij dat bezoek
Olmerts bezoek brengt in herinnering de hartekreet van de ons onlangs [12 oktober als gast van Amnesty] bezoekende Palestijnse psychiater Al-Sarraj, vredesactivist en directeur van het programma voor geestelijke gezondheidszorg in Gaza die zich sinds jaar en dag inzet voor vreedzaam verzet tegen de IsraŽlische bezetting van de Palestijnse Gebieden.
Al-Sarray schetste de huidige wanhoop onder de Palestijnen ["despair makes people ready to die and they choose not to do it alone"] als slachtoffers van staatsterreur.
Hij noemde een onmiddellijk eind aan de bezetting "a precondition to any negotiation" en riep op de discussie over sancties tegen Israel te beginnen dan wel voort te zetten.  
Het daarover hebbend stipte hij o.a. de gevoeligheid aan van Israel's elite, die vooral status krijgt vanuit het buitenland [bijvoorbeeld als gastspreker op universiteiten, ....].
Sancties tegen Israel is "to make Israel's elite feel like outcast" tenminste zo lang Israel zich niet volledig heeft teruggetrokken uit bezet gebied, aldus Al-Sarray.
 
Morgen komt Olmert, de Likoed-burgemeester van Jeruzalem.
Jeruzalem met zo'n 200.000 kolonisten in het bezette deel waar inmiddels ook het OriŽnt House door Israel bezet wordt gehouden.
Zou toch goed zijn als Olmert zou merken dat Christenen voor IsraŽl niet de Nederlandse kijk op Israel weergeeft.
 
NPK/WL, 23-10-2001

 

 

 

 

vorige pagina