Gaza: humanitaire noodsituatie

Israel heeft de Strook van Gaza in 'een gevangenis' omgevormd en 'de sleutel weggegooid', aldus de Speciale VN-Rapporteur voor de Mensenrechten van de Palestijnen, John Dugard. Maar maakt de Verenigde Staten, Canada en Europa een ernstig verwijt, vanwege hun besluit de financiële steun aan de Palestijnse regering te staken, nadat deze eerder dit jaar in handen was gekomen van HAMAS.

Gevolg van laatstgenoemde maatregel is geweest, dat met name de 1,5 miljoen Gazanen in een overlevingsstrijd verwikkeld zijn geraakt. 'Vrouwen in Gaza vertellen mij dat zij slechts een maaltijd per dag nuttigen, bestaande uit brood met tomaten of andere goedkope groenten', zegt Kirstie Campbell van het Wereld Voedselprogramma van de VN, dat momenteel 335.000 personen van elementaire voedingsmiddelen voorziet. Sinds de aanscherping van de crisis tussen Israel en de Palestijnen, na het gevangennemen van een Israelische soldaat op 25 juni jl., kan rond 70 procent van de Gazanen niet langer zelf in de voedselbehoeften voorzien. 'Mensen struinen vuilnisstortplaatsen af', aldus Campbell. Daarbij is er een ernstig tekort aan elektriciteit, sinds het bombardement op de enige elektriciteitscentrale in de Strook van Gaza. [zie het vorige nummer van Soemoed; red.] De drinkwatervoorziening en de riolering functioneren als gevolg daarvan nauwelijks nog.

De hermetische afsluiting van de Strook van Gaza, plus de dodelijke invallen en luchtaanvallen, hebben inmiddels het ineenstorten van de Gazaanse economie tot gevolg gehad. Palestijnse arbeid in Israel is vrijwel tot staan gekomen. De 35.000 vissers kunnen niet langer uitvaren, omdat Israelische patrouilleboten hun schepen onder vuur nemen wanneer zij zich maar even te ver uit de kust begeven. De internationale boycot van de HAMAS-regering heeft tot gevolg gehad dat tienduizenden ambtenaren al enkele maanden geen salaris hebben ontvangen.

Grootschalig Israelisch geweld in de Strook van Gaza en op de Westelijke Jordaanoever heeft voorts een sterke toename van het aantal doden onder Palestijnen tot gevolg gehad. Volgens het Palestijnse Ministerie voor Gezondheid vielen er tussen 25 juni (aanvang 'Operatie Zomerregen') en 1 september aan Palestijnse zijde 225 doden, van wie 62 kinderen (28 procent). Dit betekent een sterke stijging ten opzichte van april (31), mei (36) en juni (41). Daarnaast raakten in bovengenoemde periode 888 Palestijnen gewond/verminkt.


bronnen: The Independent (Londen) van 9 september; communiqué Palestijnse Ministerie voor Gezondheid van 2 september; B'Tselem; BBC-News van 26 september 2006.

 

Verschenen in Soemoed, jaargang 34, nummer 5 (september - oktober 2006), p. 14