Demonstratie 18 maart Breken met Bush!
en de aanval op Jericho

 

 

Woensdagochtend 15 maart is in een korte actie voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam de aandacht gevestigd op de demonstratie van zaterdag 18 maartnamens meer dan 20 deelnemende organisaties. Ook 3 leden van het NPK deden mee (zie de foto). De tekst op onze T-shirts "Freedom for Palestine" is op de foto's
helaas nauwelijks leesbaar. Dat is misschien wel bijna symbolisch. De bezetting en onteigening van de Palestijnse gebieden is nu eenmaal minder spectaculair, zij het niet minder ingrijpend voor de betrokkenen.
De demonstratie van zaterdag gaat in eerste instantie tegen het Amerikaans/Britse optreden in Iraq en Afghanistan. Drie jaar bezetting en tienduizenden doden. Deelname, ook van NPK-leden is zeer gewenst. Israel fungeert immers in het Midden-Oosten als de waakhond en politie-agent voor de de VS en zijn oliebelangen. Ook als Israel zijn eigen politieke beleid voert gaat dat overigens veelal met Amerikaans/Britse (gedoog)steun.
Daarvan hebben we gisteren een staaltje gezien: de overval op een Palestijnse gevangenis in Jericho. Nadat de Amerikaanse en Britse waarnemers bij de gevangenis bereidwillig het veld hadden geruimd (!)
kwamen de Israelische tanks en bulldozers. De Palestijnse gevangenen werden vervolgens de gevangenis uitgeschoten en ten diepste vernederd: in onderbroek werden ze afgevoerd. Het ging allemaal om 5 of 6 PFLP-leden, bedenkers/uitvoerders van de moord op Ze'evi, onder wie Ahmed Sa`dat, secretaris-generaal van de PFLP, die onlangs in het palestijnse parlement werd gekozen. Rehavam Ze'evi, minister van toerisme onder Sharon, werd in oktober 2001 door leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina gedood als vergelding voor de Israelische buitengerechtelijke executie van PFLP-leider Abu Ali Mustafa, eerder dat jaar.
Ze'evi, voormalig generaal, stond bekend als een superracist. Hij vormde, februari 1988, ten tijde van de 1e Intifada, een Comité voor de Massale Verdrijving van de Palestijnen, die hij "luizen", noemde. Eind jaren '70 hield hij zich onledig met de verkoop van Israelische wapens aan Zuid-Amerikaanse drugsdealers.
De actie van Ehud Olmert tegen de Palestijnen was een verkiezingsstunt. Hij heeft zich hiermee een waardig opvolger van Sharon betoond en de winst is voor diens partij Kadima. Het doel van deze partij is eenzijdige bepaling van de grenzen volgens het traject van de muur, ook in de Jordaanvallei, landje-pik, pure apartheidspolitiek en `vrede' door onderwerping.

Zie ook:
Israel's attack on Jericho: Palestinians remain without protection

Israel's Raid on the Jericho Jail

 


nieuw | soemoed | boeken | info | agenda | links | contact |