Nederlands Palestina Komitee
Postbus 10520
1001EM Amsterdam
tel. 020 62 46 046
Website: www.palestina-komitee.nl
email: npk@xs4all.nl
info: 020 6246 046 of 64 11 372
of 06 18 545 298

PERSBERICHT

KARAVAAN NAAR PALESTINA

Op 19 juli a.s. zal de Karavaan voor het Internationaal Recht vanuit Amman op weg gaan naar Palestina. Zij gaat eerst op weg naar de Allenby-brug, en zal dan, vermoedelijk via de Hussein- brug de Jordaan over gaan. Of Israel de Vredeskaravaan zal toelaten is echter zeer de vraag.

Op 4 juli is de Nederlandse bus van Nijmegen op weg gegaan naar Straatsburg, de zetel van het Europese parlement. De inzet van de bus is het resultaat van samenwerking tussen het Nederlands Palestina Komitee en de Stichting Eigengereid.
Op de Camping de la Montagne Verte wachtte de caravaniers die van heinde en verre kwamen, een feestelijk onthaal. De 150 caravaniers die elkaar tot dan toe hoofdzakelijk via emailverkeer kenden, ontmoetten elkaar hier veelal voor het eerst. Ook vond de kennismaking plaats met de 30 passagiers van de Nederlandse bus: 9 nationaliteiten (Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Marokkaans, Turks, Canadees en Amerikaans). Er gaan 2 Nederlanders mee: Han Deggeller en Rafiq Fris.
De volgende ochtend werd de Karavaan ontvangen op de binnenplaats van het Europees parlement, waar zij werd toegesproken door Francis Würtz, voorzitter van de Groene partij. Deze sprak uit dat de Israëlische bezetting moet stoppen, en dat Jeruzalem de hoofdstad moet worden van de op te richten Palestijnse Staat. Hij wenste de Karavaan veel succes toe met zijn vredesmissie.

De Karavaan is gereisd via Zwitserland (waar een delegatie werd ontvangen op het VN-kantoor in Genève), Italië, Kroatië, Slovenië, Servië en Bulgarije. Onderweg zijn de Karavaan verschillende enthousiaste ontvangsten ten deel gevallen. Eén ontvangst ging echter niet door vanwege de bomaanslag in Londen.

In Turkije, waar de groep op 11 juli arriveerde, kreeg de Karavaan een zeer warme ontvangst. Op de grens met Bulgarije werd de Karavaan al binnengehaald door een groep van 50 Turkse vredesactivisten, die vervolgens met hen meereden naar Istanbul. Op de rondweg rond Istanbul stonden groepen Turkse vredesactivisten met vlaggen opgesteld om de Karavaan te verwelkomen.
De volgende dag was in het hart van Istanbul een demonstratieve tocht georganiseerd vanaf de Blauwe Moskee tot het Taksim-plein, waarbij de demonstranten uitvoering van het Internationaal Recht eisten, en beëindiging van de Israëlische bezetting van Palestina. Er was een drukbezochte persconferentie, en verschillende Turkse media plaatsen artikelen en foto’s over de Karavaan. Op de Turkse nationale televisie vond een live interview plaats van 40 minuten met Michel Flament (Karavaan organisator uit Straatsburg), Adam Keller van Gush Shalom en de Palestijnse Minister Basam Eid.
Onderweg naar Ankara waren eveneens 2 demonstraties georganiseerd (in Izmit en Adapazari), alsmede een ontvangst. Er kwamen nieuwe caravaniers per vliegtuig aan in Ankara, die zich in de bus bij de Karavaan hebben gevoegd. Ook in Ankara vond een ontvangst plaats met Turkse vredesactivisten. Op 14 juli is de Karavaan vertrokken naar Adana. De Nederlandse bus en crew, die het onderweg zeer zwaar hebben gehad, blijven in Ankara achter, en zullen de groep op de terugreis opvangen. De groep is inmiddels versterkt door 10 Turkse vredesactivisten. Het onthaal van de Turken is overweldigend geweest, de Turken hebben veel sympathie voor de zaak waar het om draait: toepassing van het internationaal recht en opheffing van de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied.

Op 15 juli kwam de Karavaan aan in Aleppo aan. 125 caravaniers brachten daar een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp. Ze werden met gejuich ontvangen en hun auto's werden omringd door een menigte van duizenden mensen. Michel Flament uit Straatsburg ervoer het als een explosie van erkentelijkheid voor de inspanningen van de Karavaan en hun boodschap dat recht gedaan moet worden aan het Palestijnse volk. Hij sprak Op 15 juli kwam de Karavaan aan in Aleppo aan. 125 caravaniers brachten daar een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp. Ze werden met gejuich ontvangen, en hun auto's werden omringd door een menigte van duizenden mensen. Michel Flament uit Straatsburg ervoer het als een explosie van erkentelijkheid voor de inspanningen van de Karavaan, en hun boodschap dat recht gedaan moet worden aan het Palestijnse volk. Hij sprak van een zeer emotionele ontmoeting met deze Palestijnse vluchtelingen, die de indruk maakten geheel verstoken te zijn van belangstelling van de buitenwereld. In Damascus is twee dagen rust gehouden.

Update:
Inmiddels is de Karavaan afgereisd naar Amman, waarna deze op dinsdag 19 juli op weg zal gaan naar Jeruzalem. Of Israël hen zal toelaten is echter zeer de vraag. Israël belijdt met de mond dat het voor vrede is, maar vreedzaam protest tegen de bezetting en de Muur wordt niet op prijs gesteld. In de bezette gebieden wordt vreedzaam Palestijns verzet doorgaans met Israëlisch militair geweld gesmoord. In weerwil van de uitspraak van het internationaal gerechtshof in Den Haag dat Israël de Muur moet ontmantelen, bouwt Israël deze juist in versneld tempo af. Israël verklaarde onlangs dat de Muur in Jeruzalem ertoe dient om Jeruzalem meer Joods te maken (zie o.a. http://euobserver.com/?aid=19547&rk=1]). Met behulp van de Muur drijft Israel de Palestijnen uit.

Voor achtergrondinformatie over de Karavaan kunt U kijken naar http://caravane.palestine.free.fr. Voor actuele informatie kunt U bellen of mailen naar Sonja Zimmermann van het Nederlands Palestina Komitee, tel. 06 10936505, karavaan_jeruzalem@hotmail.com, of kijken naar http://www.vredessite.nl/nieuws/2005

Om zelf naar de dagelijkse berichtgeving over de Karavaan (in het Frans) te luisteren, klik http://www.eutopic.lautre.net/coordination/article.php3?id_article=337

 

 


nieuw | soemoed | boeken | info | agenda | links | contact |