Persbericht n.a.v. de buitengerechtelijke executie van sheikh Ahmed Yassin

22-03-04De liquidatie van Sheih Ahmed Yassin, stichter en ideoloog van Hamas, moet als buitengerechtelijke executie krachtig veroordeeld worden. Afgezien daarvan kunnen we niet aannemen dat de door Israelische woordvoerders opgegeven reden de ware bedoelingen van de liquidatie weergeeft. Zoals de onmiddellijke ingestelde totale afsluitingen voor Palestijnen van de Gazastrook en de Westoever al aangeven kan Israel verwachten dat de wraak hevig zal zijn evenals na vorige liquidaties van mindere kopstukken van de Hamas. Dat is uiteraard ingecalculeerd. Sheikh Yasin is bewust tot martelaar gemaakt. De Gazastrook zal daarmee meer dan ooit Hamasland worden. Dat moet de bedoeling ook zijn, want zo dom kan Sharon niet zijn om alleen maar massale wraakacties uit te lokken zonder enig politiek perspectief.

Met de moord op Sheikh Ahmed Yasin heeft de regering van Ariel Sharon
duidelijk het conflict met de Palestijnen verder geŽscaleerd. Het is
aannemelijk dat deze liquidatie met goedkeuring van de Amerikaanse regering heeft plaats gevonden.

Het past ook in een bepaalde strategie. Sharon heeft eerder aangekondigd: als de Palestijnse Autoriteit in het kader van fase 1 van de Routekaart niet tot het beteugelen van het terrorisme dan zal Israel overgaan tot unilaterale terugtrekking uit de Gazastrook om vervolgens, als de aanslagen van Hamas dat in dat gebied zijn basis heeft, met toestemming van de VS er des te harder op te kunnen slaan in het kader van de zgn wereldwijde strijd tegen het terrorisme, ja de strijd van het geciviliseerde Westen tegen de barbarij van de per definitie als fundamentalistisch beschouwde islam. Terugtrekking uit de Gazastrook houdt in dat de 6000 kolonisten daar weg zullen gaan. Dat maakt een politiek van verschroeide aarde ook nog gemakkelijker dan dat nu al het geval is. Het zal vooral ook veel minder kostbaar zijn om er dan gewoon op los te kunnen bombarderen ipv het uitvoeren van gecompliceerde acties vanuit de lucht in combinatie met operaties op de grond. gebeurt. Daarmee denkt Sharon op de iets langere termijn de Hamas de genadeslag toe te kunnen brengen zoals hij eerder in 1982 de PLO heeft willen vernietigen door zijn invasie in Libanon met zijn tienduizenden doden als gevolg. Tevens krijgt Sharon dan ook zijn handen vrij om tegelijkertijd de Westoever nog harder aan te kunnen pakken waar
hij voor Israel nog veel territoriaal gewin denkt te kunnen behalen zie de
bouw van de muur, kilometers ver op Palestijnse grond, met voor de
Palestijnen als perspectief een onleefbaar bantustan op minder dan 50% van hun gebied. Zogenaamd wordt Israels veiligheid gediend met de liquidatie van Sheikh Yasin, in werkelijkheid hebben we hier op zijn best te maken met symptoombestrijding, terwijl de oorzaken van de problemen niet worden aangepakt. Als echter wat waarschijnlijk is genoemde strategie ten grondslag ligt aan de moord op Yasin, dan wordt het Palestijnse volk bedreigd met fysieke uitroeiing op termijn. In beide gevallen is de moord op Yasin en de dood van acht anderen een oorlogsmisdaad.

Wij roepen de Nederlandse regering op het niet te laten bij een
veroordeling van deze liquidatie, maar er bij de internationale
gemeenschap, in casu de EU op aan te dringen alle mogelijke druk op Israel uit te oefenen om snel en volledig een einde te maken aan een bezetting die nu al bijna 37 jaar duurt. Gedogen van die bezetting betekent medeplichtigheid aan terreur want bezetting is terreur zo maken de vele rapporten over de bijna 3000 Palestijnse doden en 30.000 gewonden tijdens alleen al de tweede Intifada uitermate duidelijk.

NPK
Postbus 10520
1001EM Amsterdam
tel. 020 62 46 046
Website: www.palestina-komitee.nl
email: npk@xs4all.nl

 


nieuw | soemoed | boeken | info | agenda | links | contact |