Nederlands Palestina Komitee
Postbus 10520
1001EM Amsterdam
tel. 020 62 46 046
Website: www.palestina-komitee.nl
email: npk@xs4all.nl
info: 020 6246 046 of 64 11 372
of 06 18 545 298

PERSBERICHT


Onderwerp: UITNODIGING Vertrek Europese Vredeskaravaan naar Jeruzalem


Amsterdam, 23 juni 2005

Op 9 juli a.s. is het precies een jaar geleden dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uitspraak deed over de Muur in Palestina: Israël moet de muur ontmantelen, en de veroorzaakte schade vergoeden. De lidstaten van de VN, en de contractpartijen bij de Conventie van Genève moeten al het mogelijke te doen om Israel ertoe te bewegen de uitspraak uit te voeren. Eveneens in juli nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan die deze uitspraak ondersteunde. Nederland, destijds voorzitter van de Europese Unie, stemde in EU verband vóór deze resolutie. Israel weigerde vervolgens openlijk de resolutie uit te voeren en gaat in alle openheid door met de bouw van de muur en nieuwe nederzettingen. Ook een Palestijnse stadswijk in bezet Jeruzalem dreigt door Israel te worden afgebroken.

Door middel van een Karavaan naar Palestina wil de Europese solidariteitsbeweging aandacht vestigen op deze flagrante schending van het internationaal recht. 150 vredesaktivisten uit heel Europa nemen deel aan een vreedzame Karavaan door enkele Europese hoofdsteden. De Karavaan vertrekt op 5 juli vanaf het Europese Parlement in Straatsburg, om via Genève, Milaan, Ljubljana, Zagreb, Belgrado, Sofia, Istanbul, en Amman door te rijden naar de eindbestemming Jeruzalem.

In Nederland coördineert het Nederlands Palestina Komitee de inzet van een bus, die een internationale groep van 30 personen, waaronder 3 Nederlanders, naar Palestina zal vervoeren.

Het vertrek programma is als volgt:
4 juli ’s avonds informele ontvangst in Straatsburg.
5 juli 9u30 officiële ontvangst in het Europees Parlement, en ontbijt met europarlementariërs
10u30 vertrek van de Karavaan naar Bazel en vervolgens naar Genève.
Genève 16u15: een delegatie van zes deelnemers wordt ontvangen bij de VN in Genève.
18.00 uur persconferentie in aanwezigheid van Jean Ziegler van de VN en José Bové. Perscontact in Genève: Valentina (Collectif Urgence Palestine) 00 41 79 672 1407

Wij nodigen journalisten van harte uit om op 4 juli met onze bus mee naar Straatsburg te rijden om op 5 juli de Karavaan uitgeleide te doen vanaf het Europees Parlement. Uw aanwezigheid in Straatsburg en/of Genève zal bijzonder op prijs worden gesteld.
Voor +/- €100 kunt U heen en terug (€30,- heen met onze bus, terug met de trein €70 - €80 Euro).

Indien U meer wilt weten over deze activiteit kunt U contact opnemen met Sonja Zimmermann, tel 06 10936505, of emailen naar karavaan_jeruzalem@hotmail.com.
Meer informatie over de Karavaan naar Palestina kunt U vinden op http://caravane.palestine.free.fr.

Met vriendelijke groeten,

Kees Wagtendonk
Secretaris Nederlands Palestina Komitee

 


nieuw | soemoed | boeken | info | agenda | links | contact |