STOP DE MUUR!
Solidariteit met de Internationale Dag tegen de Muur !

Wij, de ondertekenaars, zijn geschokt en verbijsterd door de Apartheidsmuur die de staat IsraŽl in de Bezette Palestijnse Gebieden aan het bouwen is. We roepen de leiders en de bevolking van over de gehele wereld op, al het mogelijke te doen om de bouw van deze Muur onmiddellijk te stoppen!

Teken de petitie

Zoals de Apartheidsmuur tot nu toe is gepland, geeft ze IsraŽl de kans voor de grootste landannexatie sinds 1967. Door de aanleg ervan zal IsraŽl de controle over bijna de helft van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever krijgen. De Muur krijgt een geschatte lengte van 650 kilometer. De Apartheidsmuur (verwarrend ook wel de ĎVerdedigingsmuurí genoemd) kronkelt als een slang tot zes kilometer diep door het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever. Op sommige punten zal de muur zelfs tot zestien kilometer op het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever binnendringen.

De Muur wordt consequent zo aangelegd dat er een maximum aantal IsraŽlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en zo veel mogelijk Palestijns grondgebied aan de IsraŽlische kant van de muur komt te liggen. Het leven achter de Apartheidsmuur wordt ondraaglijk.De Palestijnen zijn gevangen in ommuurde gettoís, verstoken van de meest fundamentele mensenrechten, grote delen van hun land, water en bron van inkomsten. Deze onderdrukking en ellende is al zichtbaar in de omgeving waar de Muur klaar is. Al tien procent van de bevolking van de Westelijke Jordaanoever werd getroffen door de verwoestende gevolgen van de Ďeerste faseí van bouw van de Muur. De mensen kunnen langer naar hun land. De recente opening van drie Ďdoorgangspostení Ėgeplaatst op Palestijns grondgebied- benadrukt nogmaals extra de institutionalisering van deze landroof. Minder dan een maand na de opening van deze posten, werden mensen al beschoten, geslagen, vernederd en de toegang tot hun land ontzegd. Deze Muur en de zogenaamde doorgangsposten zijn onmenselijk en onwettig.

Onder het mom van veiligheid en de Apartheidsmuur, gaat IsraŽl door met zijn bezettingspolitiek, discriminatie en uitdrijving. Dit komt feitelijk neer op etnische zuivering en de vernietiging van de materiŽle grondslag voor de overleving en ontwikkeling van de Palestijnse samenleving. De stichting van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat zal hierdoor onmogelijk worden. Temidden van de retoriek van Ďonderhandelingení is het de werkelijkheid op het terrein die de echte weg toont waar de routekaart ons heenleidt. Meer dan honderd bulldozers zijn dagelijks aan het werk voor de bouw van de Muur. Wij, de ondertekenaars van deze petitie, vertegenwoordigen de stem van de gewone man en vrouw. Aan het begin van dit millennium blijven ons uitspreken tegen oorlog en bezetting. We moeten onze stem verheffen tegen de Apartheidsmuur. Die is volgens het internationaal recht een oorlogsmisdaad, een misdaad van apartheid en een misdaad tegen de menselijkheid. De gemeenschappen getroffen door de Muur, verenigd in de Palestijns geleide campagne tegen de Muur, hebben 9 november 2003 uitgeroepen tot Internationale Dag tegen de Muur. Deze dag valt samen met de herdenking van de val van de Berlijnse Muur. We roepen iedereen op, deze Palestijnse oproep te steunen om op deze dag te komen tot een wereldwijde oproep. Wij verzoeken je dringend om je bij ons aan te sluiten en al je invloed aan te wenden bij de staat IsraŽl en alle andere betrokken partijen met de volgende eisen:

Stop onmiddellijk met de bouw van de muur en sloop direct het reeds gebouwde deel !
Geef al het land dat gestolen is voor de aanleg van de muur terug aan de Palestijnse eigenaars !
Stop de bezetting ! (1) Deze petitie is opgesteld op 6 Augustus 2003

 


nieuw | soemoed | boeken | info | agenda | links | contact |