Nederlands Palestina Komitee
Postbus 10520 
1001EM Amsterdam
tel. 020 62 46 046
Fax 084 723 4060
Website: www.palestina-komitee.nl
email: npk@xs4all.nl 

PERSBERICHT

21 augustus 2006

Minister Bot in Palestina, IsraŽl en Libanon

Minister Bot was zondag, 20 augustus, in Palestina om met president Mahmoud Abbas te spreken. Vandaag voert hij besprekingen in IsraŽl en dinsdag in Libanon. In een interview voorafgaand aan zijn reis verklaarde hij te willen laten zien dat Nederland betrokken is bij de regio. Van die betrokkenheid hebben we echter ook de afgelopen maanden te weinig konkreets gezien. Er vielen 1500 doden in Gaza en Libanon en er werd voor 4Ĺ miljard aan infrastructuur inclusief 15.000 huizen verwoest, maar minister Bot en de Nederlandse regering als geheel volstonden met het uitspreken van bezorgdheid en weten ook op dit moment niet meer te doen dan 5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp. De bekende fooi waarmee wordt volstaan als het om het Midden Oosten gaat.
Fundamenteel fout is het nog steeds negeren van de Palestijnse zeer democratisch aan de macht gekomen regering met - ook op EU-verzoek! - zelfs een premier aan het hoofd. Een bezoek aan de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, zou toch zeer voor de hand liggen, bleef uit.

Aanleiding voor de reis is de VN-resolutie 1701 (Veiligheidsraad) over uiteindelijk een staakt-het-vuren tussen Israel en Libanon.
We merken echter op dat Israel's oorlog tegen de Palestijnen in met name de Gazastrook onverminderd en onverhinderd (VN?) doorgaat.

Voor een deel kwamen de Amerikaanse wapens waarmee de slachtoffers zijn gemaakt en de verwoestingen die zijn aangericht via Schiphol in IsraŽl aan, ongehinderd. Alleen al in de maanden juni en juli van dit jaar vonden via Schiphol 23 wapenzendingen plaats. Er is, zoals onlangs bij de Schipholactie (*) door Ineke van Gent van GroenLinks werd uitgesproken, sprake van hypocrisie als export verboden is en doorvoer niet. Met die wapens zijn oorlogsmisdaden gepleegd op burgers zoals de woordvoerdster van de SP, Krista van Velzen, bij dezelfde gelegenheid betoogde. Nog dagelijks vallen er slachtoffers in Libanon door onontplofte clusterbommen, een buitengewoon gemeen soort bommen die in feite als landmijnen verboden behoren te zijn. We weten niet of de fosforbommen die IsraŽl heeft gebruikt ook via Schiphol zijn gegaan, maar dit valt geenszins uit te sluiten.
Nog dagelijks ook vallen er slachtoffers in Palestina.

Vorige week donderdag verklaarde minister Bot in een gesprek met zijn Syrische ambtsgenoot dat hij de twee Nederlandse kinderen op de ambassade van Nederland in Damascus vrij wil hebben. Het is goed dat Nederland zich inzet voor deze kinderen. In de afgelopen oorlog zijn er honderden kinderen in Libanon en Gaza gedood door IsraŽlische bommen en granaten. Daarover hebben we minister Bot echter niet gehoord, ook niet toen met opzet een schuilplaats in Qana werd beschoten en daar veel kinderen omkwamen. Zondagochtend werden door het IsraŽlische leger op de bezette Westoever in Zawya ten Westen van Salfit twee kinderen ontvoerd, Ahmed Muhyi Shaqir (15) en Yasir (15) en geboeid weggevoerd. In februari en maart van dit jaar heeft Israel 200 kinderen opgepakt en gevangen gezet. Hiermee is het aantal Palestijnse kinderen in Israelische gevangenschap opgelopen tot 400 (www.talliq.nl) . Het is te hopen dat minister Bot van de gelegenheid gebruik maakt om vandaag bij premier Olmert ook voor de vrijlating van deze kinderen op te komen. En voor de vrijlating van alle plm. 9000 Palestijnse gevangenen, alle gekidnapt zou je kunnen zeggen.

Vooral ook zou minister Bot Israel hebben moeten aanspreken op de ontvoering door IsraŽl van inmiddels 60 Palestijnse politici om geen andere reden dan dat ze lid van Hamas zijn, inclusief de 28 democratische verkozen parlementariŽrs evenals 6 ministers van het kabinet. Onder hen zijn parlementsvoorzitter Aziz Dweik die op 5 augustus van zijn bed gelicht werd en de vicepremier en minister van Onderwijs Dr Nasir Eddin al-Shair die zondagochtend in Ramallah door het leger werd meegenomen.

De situatie van honderdduizend Palestijnse ambtenaren en hun gezinnen is bijzonder nijpend doordat salarissen niet kunnen worden uitbetaald omdat mede door Nederland gesteund werd dat de EU na de verkiezingsoverwinning van Hamas de betalingen aan de Palestijnen onmiddellijk stopzette. De pogingen om tot een akkoord te komen tussen Fatah en Hamas in een regering van nationale eenheid zodat aan die financiŽle boycot een eind kan komen, worden door IsraŽl bewust gefrustreerd zoals door jongste ontvoering van de Palestijnse vice-premier blijkt. Israel zorgt ook daarmee doelbewust en ongehinderd voor een verdere verharding van de situatie.

Tenslotte willen wij de minister wijzen op de noodsituatie in Gaza zoals beschreven door katholieke priester Abuna Manuel.
"If you wish to really understand what is taking place in the Gaza Strip, please open your Bible and read the Lamentations of Jeremiah. This is what we are all living. People are crying, hungry, thirsty, and desperate"
Een vertegenwoordiger van het Nederlandse kabinet dat normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan zou belangstelling voor deze onmenselijke situatie zeker sieren.
Erg jammer en een gemiste kans dat Gaza en mensenrechtenorganisaties daar niet werd bezocht.


(*)
Zie o.a. op www.palestina-komitee.nl en
Photostory: Protesters challenge US-Israel weapons flights through the Netherlands, 16 August 2006

 


nieuw | soemoed | boeken | info | agenda | links | contact |